02 okt 2017

Als je zonnepanelen wilt plaatsen op je dak is het raadzaam rekening te houden met een aantal punten. Kijk om te beginnen eerst goed naar hoeveel stroom je gebruikt om je huishouden draaiende te kunnen houden. Dit doe je eenvoudig door een rekening te bekijken van je energieleverancier. Hierop kun je precies zien wat je verbruikt hebt in een jaar. Als je dit weet kun je ook (laten) berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om voldoende energie op te wekken.

Kijk wat bij jouw huishouden past

Als je eenmaal weet hoeveel zonnepanelen je nodig hebt kijk je het beste eerst wat voor panelen het gunstigst voor jouw huishouden zijn om aan te schaffen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor klassieke zonnepanelen die alleen stroom afgeven maar ook voor hybride panelen waarmee je tegelijkertijd ook de warmwatervoorziening in je huis kunt regelen. Dan krijg je dus stroom om alle apparaten te laten functioneren maar ook warm water op een milieubewuste wijze en hoef je geen gebruik meer te maken van fossiele brandstoffen zoals gas.

Hoe plaats je de zonnepanelen het beste?

Zonnepanelen worden het beste op een schuin dak geplaatst aan de kant waar de zon er het meeste bijkomt. Om energie te leveren is overigens alleen daglicht nodig, de gehele dag zon is niet noodzakelijk. Zonnepanelen worden voor een optimaal rendement onder een bepaalde hoek geplaatst maar op een plat dak installeren is ook mogelijk. Zorg ervoor dat er geen belemmerende factoren aanwezig zijn waardoor de panelen niet genoeg daglicht krijgen. Behalve de panelen heb je nog meer nodig waaronder leidingen, een omvormer en een nieuwe meter. Houd hierbij ook rekening bij de aanschaf.

Goed voor portemonnee en milieu

Houd er wel rekening mee dat zonnepanelen niet altijd even fraai ogen op het dak. Niet iedereen is ervan gecharmeerd maar ze hebben wel hun nut. Ze zijn niet goedkoop in aanschaf maar na een aantal jaar leveren ze wel een dusdanig rendement op dat jij in je eigen stroom kunt voorzien die bovendien ook nog eens beter is voor het milieu. Je hoeft geen hoge rekeningen meer te betalen aan de energieleverancier want dat ben je met de zonnepanelen gewoon zelf.

 

Bron: https://123zonnepanelenvergelijken.nl/