02 okt 2017

De gevel van je huis bepaalt het aanzicht van je woning en draagt sterk bij aan een goede eerste indruk. Een mooie, stralende buitengevel is dus een goede investering. De gevel is op verschillende manieren te verfraaien, door verschillende aanpassingen of werkzaamheden, maar ook gewoon door simpelweg de gevel een keer schoon te maken.

 

Schoonmaken van de gevel

De gevel van je huis krijgt het zwaar te verduren. De gevel beschermt je woning tegen weer en wind en hierdoor kan de gevel, langzaam maar zeker, ernstig vervuilen. Uitlaatgassen zorgen bijvoorbeeld dat de gevel langzamerhand zwarter wordt door de aanslag. Doordat dit geleidelijk gebeurt valt het vaak niet op. Pas wanneer de gevel wordt gereinigd kun je het verschil goed zien. Het laten reinigen van de gevel zorgt er dan ook voor dat jouw huis er weer uitspringt tussen alle andere woningen.

 

Nieuw voegwerk

Het voegwerk neemt 15 tot wel 25 procent van de gevel in beslag. Dit betekent dat het een grote bijdrage heeft aan de uitstraling van je woning. Mooi voegwerk is dus belangrijk. Er zijn verschillende soorten voegen met elk een andere uitstraling. De doorsnee voeg is de platvolvoeg, deze voegen worden uitgelijnd en laten geen vocht door. Voor een wat origineler uiterlijk kun je ook kiezen voor ander voegwerk, denk bijvoorbeeld aan de knipvoeg. Dit is een voeg die schuin afgesneden wordt, waardoor er een schaduw over de gevel valt. Elk soort voegwerk geeft je gevel een andere look mee.

 

Gevelbekleding

Een andere manier om de gevel te bewerken en een mooi, nieuw uiterlijk mee te geven is door gevelbekleding toe te passen. Gevelbekleding zijn schroten, latten of platen die tegen de gevel worden geplaatst. Deze platen geven de gevel een nieuw uiterlijk, door middel van een bepaalde kleur of look. Zo kun je je gevel een speciale uitstraling geven door bijvoorbeeld te kiezen voor kunststof gevelbekleding met houtlook of door te kiezen voor echt hout als gevelbekleding. De bekleding wordt over de originele gevel heen geplaatst en beschermt de gevel op deze manier ook tegen weersomstandigheden, zoals regen, hagel en sneeuw. Daarnaast heeft gevelbekleding ook een isolerende werking, waardoor je er ook in de winter warmer bij zit.

 

Groene gevel

Een andere vorm van gevelbekleding is de zogenaamde groene gevel. Groene gevels zijn gevels die bedekt zijn met planten of mossen. Een bekend voorbeeld van groene gevels zijn gevels met klimplanten, planten die aan de muur omhoogklimmen en zo de gevel sieren. Daarnaast is het ook mogelijk om vooraf beplantte gevelplaten aan de gevel te laten bevestigen. Hierdoor heb je in één klap een groene gevel en hoef je niet te wachten totdat de planten groeien.

 

Groene gevels kunnen zowel aan de binnen- als buitenkant van de gevel worden geplaatst. Planten hebben een duurzame werking, de plantjes nemen fijnstof, CO2 en andere schadelijke stoffen op uit de omgeving en zetten dit om in zuurstof. Een betere leefomgeving wordt hierdoor bereikt. Daarnaast werkt een groene gevel ook nog isolerend. De woning blijft in de zomer koeler doordat de zonnestralen door de planten worden opgenomen. In de winter is het effect juist tegenovergesteld en blijft de warmte binnen de woning beter bewaard.

 

Er zijn dus verschillende manieren om de gevel te bewerken, van een kleine schoonmaak tot een totale metamorfose van de buitenmuur. Kies de gevelbekleding die het beste bij jou en je gevel past en werk op een leuke manier mee aan een schone omgeving.

 

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door wonenwereld en wonentrends

wonen